Hoe ziet de begeleiding eruit?

Onderbewuste stress en programmatuur is niet rationeel te sturen. Als we alles bewust zouden weten en autonoom zouden kunnen sturen, zou je (als je de situatie geheel doorziet) geen probleem (meer) ervaren en…. was je mijn website naar alle waarschijnlijkheid ook nu niet aan het lezen.

In mijn praktijk kijken we samen naar wat iets op onderbewust niveau met jou doet. Dát is immers wat ons dagelijks doen en laten stuurt. Je kunt van alles vinden van de situatie waar je mee te maken hebt en hoe logisch of verklaarbaar iets ook voor je is, het wil nog niet zeggen dat je ermee uit de voeten kunt.

Wanneer een situatie een vorm van stress bij je aanwakkert, wordt deze stress met eenvoudige oefeningen getransformeerd. Dit maakt dat je vanuit een ontspannen staat naar de (voorheen stressvolle) situatie kunt kijken.

Vervolgens wordt inzichtelijk wat je nodig hebt om hier anders mee om te gaan. We stemmen de onderbewuste programmatuur af op hetgeen je nodig hebt. Hiermee is de voedingsbodem optimaal om daarnaar te gaan leven.

Nu ben jij zélf aan zet! Nu is het zaak dat je zelf in actie komt. Dit doe je door zelf pro-actief uit je comfort-zone (je “voormalige normaal”) te stappen en naar je nieuwe programmatuur te gaan leven. (Albert Einstein zei eens wijselijk “als je blijft doen wat je altijd al deed, blijf je krijgen wat je kreeg”).

 

En als je nou merkt dat juist of ook dáár weerstand zit (op verandering, op uit je comfort-zone stappen, pro-actief zijn of wat dan ook), dan is het zinnig om ook dit te onderzoeken en te transformeren. Zodat niets je meer in de weg staat om vrijuit te gaan leven…

Natuurlijk, als vanzelfsprekend, verdien jij het in Jouw Kracht te staan. Je goed te voelen, bestand te zijn tegen alle seizoenen die je ervaart in je leven en jouw ware zelf te zijn. Wát de ander daar ook van vindt…. 

Op een Natuurlijke manier in Jouw Kracht. Wanneer je goed geaard bent, kun je stevig staan. Wanneer je basis wankelt, je fundament haarscheurtjes bevat, of wellicht ‘van karton’ blijkt (ipv van beton), kost het enorm veel moeite je staande te houden en heb je wellicht het idee geregeld onderuit te gaan. Als de wortels gezond zijn, er voldoende voeding en van nature ontspanning is, kun je zónder kunst en vliegwerk in Jouw Kracht functioneren. In mijn beleving begint gezond functioneren bij De Basis. 

Natuurlijk is voor mij, luisteren naar wat jouw natuur jou vertelt. Ik fungeer in de sessies als coach én als tolk. Ik help je inzicht te krijgen in wat iets met jou doet. Dat weet alleen jouw systeem. Ik beschik over de gereedschappen dit ‘aan het oppervlak’ te krijgen. En aan de hand daarvan weet jij van nature haarfijn wat jij nodig hebt. Ik faciliteer jouw proces, ik ‘stop er niets in’, ik vertel je niet ‘hoe het hoort’, dat weet ik niet. Ieder mens is uniek. Ik help je om jou te laten ervaren wat iets met jou doet (we ‘passeren’ de ratio op dat moment als het ware). Onze ratio is heel handig én zinnig, maar zit ons geregeld in de weg, wanneer we ‘hobbels op onze weg’ ervaren.

Een facilitator die álle workshops van PSYCH-K® heeft gevolgd heeft een complete gereedschapsset aan technieken. Er is voor iedere situatie wel een ingang om naar de kern te komen. Er is geen situatie hetzelfde, maar er is altijd wel een ingang die veilig en passend is. Ofwel… maak je geen zorgen.

Omdat iedereen uniek is, is er niet vooraf te zeggen hoeveel sessies er nodig zijn. Soms lijkt een situatie of thema complex en is het in één sessie opgelost. Veelal voldoet 3 uur werken aan één thema. Het komt ook voor dat een thema heel diep geworteld is en het juist meer tijd en aandacht vraagt. En het gebeurt ook dat een thema diepere lagen heeft. Eerst werken we aan het oppervlak en desgewenst gaan we steeds meer de diepte in. Geen mens en geen onderbewust programma is hetzelfde. Jij voelt gaandeweg zelf heel goed aan wat je nodig hebt.

Wanneer je onbekend met PSYCH-K® blijkt één inhoudelijke sessie van één uur te kort om écht een gedegen en waardige transformatie van dat thema te bewerkstelligen. Je doet jezelf én de methode hiermee te kort. Veelal voldoet 3 uur werken aan één thema. Wanneer een vraagstuk sneller is ‘getransformeerd’ dan gebruikelijk, ontstaat er ruimte om nog wat anders onder de loep te nemen.

Mijn ervaring is dat sessies van 1,5 uur heel prettig werken. Kom je liever korter, dan kan dat ook en plannen we 3 x 1 uur. Je mag ook 2x 1,5 uur op één dag plannen als je wilt (soms is dat prettig ivm lange reistijden), maar daar plannen we dan een half uurtje pauze tussen, zodat we beide even kunnen zakken, wat kunnen eten of drinken tussendoor (wel zelf meenemen, muv water of thee, dat is er voldoende) of even luchten.

Wanneer je eenmaal 3 uur coaching hebt gevolgd, kun je zelf wel inschatten wat voor jou prettig is als vervolg. Dat kan 1, 1,5, 2 of 3 uur (in de vorm van 2x 1,5 uur) zijn. Omdat ik altijd met 3 uur start bij ‘nieuwe’ coachees, noem ik de losse sessies bewust ‘vervolgsessie’ (technisch gezien kan het door nieuwe coachees ook geboekt worden, maar dit is nadrukkelijk niet de bedoeling).

Over het algemeen is het zo dat je nog wel zélf naar de nieuwe programmatuur moet gaan leven. Dus als je programmeert “ik vind mijn droombaan met plezier en gemak”, is het wel zaak dat je er ook daadwerkelijk naar gaat handelen. Alleen het herprogrammeren haalt je niet uit je stoel. Als je bent gewend om niets te doen, omdat je geloofde “die droombaan is onbereikbaar voor mij” en je blijft doen wat je altijd al deed (solliciteren heeft tóch geen zin), zal de droombaan er niet komen. Je moet daadwerkelijk zélf in actie komen en gaan leven naar de nieuwe programmatuur.

Bij de transformatie van de perceptie van stress ervaar je vaak direct effect.

Bij het programmeren van onderbewuste, nieuwe programma’s is het wisselend. De ene persoon bemerkt het sneller dan de ander. Daarbij is het is ook zo dat als er hobbels uit de weg zijn, het ineens ‘als vanzelf’ gaat. Als je het vergelijkt met hoofdpijn, dan is het waarnemen van hoofdpijn (= ongemak) vaak veel makkelijker dan het waarnemen dat de hoofdpijn weg is. Het is over het algemeen moeilijker waar te nemen dat iets geen probleem meer is, dan wanneer het een probleem is.

Daarbij is het ook zo dat je sommige (voormalige) hobbels dagelijks tegenkomt in je leven en andere veel minder vaak. Ook daarin is het dus heel variabel wanneer je het effect bemerkt.

In theorie maakt dat niet uit. Je kunt zo vaak als je wenst sessies inplannen. In de praktijk is het zo dat de één het fijn vindt om tijd te hebben om ‘te zakken’ na een sessie. Om te kijken hoe het dan voelt, wat er merkbaar is qua veranderingen én ook om zelf in actie te komen. De ander vindt het prettiger ‘de koe bij de horens te vatten’ en stevig aan de slag te gaan en plant meerdere sessies per week (of bijvoorbeeld 2x 1,5 uur op één dag). Dat kan ook prima. Maar het is (in beide gevallen) wel van belang dat we samen niet alleen de onderbewuste programmatuur versterken, maar dat je er ook naar gaat leven. Wanneer je meer in kortere tijd transformeert, ontstaan er dus ook meer actiestappen. Die actiestappen hoeven niet acuut allemaal uitgevoerd te zijn, maar het is wél nodig dat je ze gaat leven (en ze niet naar de achtergrond verdwijnen of helemaal vergeten worden). Kijk ook hier weer wat jij prettig vindt!